Ilgtspējīga tūrisma domnīca, 19.09.2024.

19. septembrī Āgenskalna tirgū notika Rīgas plānošanas reģiona organizētais pasākums “Lēnāks tūrisms visiem: kā dabas un kultūras tūrisma pieredzi Rīgas reģionā padarīt rāmāku, pieejamāku un jēgpilnāku?”. Tikšanās laikā “Ilgtspējīga tūrisma domnīcā” tika pievērsta uzmanība lēnā un piekļūstamā tūrisma pilnveidei.

Pasākumā piedalījās plašs dalībnieku loks – Rīgas un Pierīgas tūrisma un kultūras iestāžu pārstāvji, nevalstiskās organizācijas, uzņēmēji, pieejamības eksperti un mērķgrupas pārstāvji, tai skaitā Latvijas Dabas tūrisma asociācijas valdes loceklis Vents Strautmanis. Vents pēc pasākuma komentē: “Viennozīmīgi vērtīgi ir uzzināt, kā katrs mēs varam pielāgot savu pakalpojumu cilvēkiem ar invaliditāti. Šī sabiedrības daļa aizvien vairāk uzdrīkstas paši bez pavadoņa doties piedzīvojumos un baudīt ikdienu, iekļaujoties pārējā sabiedrībā. Pielāgojot savu pakalpojumu, uzņēmējs gan iegūst papildus klientus un atpazīstamību, vienlaicīgi iepriecina kādu, kam tas ir patiešam svarīgi.”

Pasākuma ievadā Rīgas plānošanas reģiona tūrisma speciālists un bijušais  Latvijas Dabas tūrisma asociācijas valdes loceklis Edgars Ražinskis informēja par Interreg Europe projektiem “SLOWDOWN” un “OpenRegioCulture”. “SLOWDOWN” ir vērsts uz lēnā tūrisma attīstību, kas veicina jēgpilnāku mijiedarbību ar vietējām kopienām un ainavām, atbildot uz masu tūrisma izaicinājumiem.

Projekts “OpenRegioCulture” koncentrējas uz piekļūstama tūrisma un kultūrvides attīstību, īpaši uz dabas un kultūras objektu pieejamību cilvēkiem ar invaliditāti. Tika prezentēti pētījuma par kultūras infrastruktūras piekļūstamību rezultāti, ko vadīja Latvijas Kultūras akadēmijas pārstāves Kristīne Freiberga un Dita Pfeifere.

Ceļojumu dizaineris Aldis Kušķis dalījās pieredzē par ilgtspējīgu un ētisku tūrismu, savukārt mākslas terapeite Lība Bērziņa sniedza idejas par jauniem un piekļūstamiem kultūras piedāvājumiem cilvēkiem ar invaliditāti.

Domnīcas noslēgumā notika labo prakšu darbnīca, kur dalībnieki diskutēja par lēnā un piekļūstamā tūrisma labajām praksēm Rīgā un Pierīgā. Abu projektu turpinājumā plānoti pētījumi, aptaujas un labās prakses apkopošana.

Links uz vairāk info un prezentācijām – https://rpr.gov.lv/atskats-uz-ilgtspejiga-turisma-domnicu/

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *

© Latvijas Dabas tūrisma asociācija 2024 Dabas tūrisms Privātuma politika Pieslēgties